Min skarpe tunge – nu lidt sløvere!

I mit sidste indlæg var jeg så skarp i mine formuleringer at jeg næsten skar mig på mig selv.

Det har jeg ikke som sådan fortrudt, men jeg er blevet klogere.

Jeg stødte nemlig ind i nye holdninger fra stemmer, som mod forventning var dybt uenige i mit indlæg, og som repræsenterer dem, der har levet i en verden, hvor MFR-sygdommene var almindelige, nemlig mine forældres.

Jo, jeg blev også svinet af anti-vaxxere, og det var jo både fint nok og forventeligt, men også lidt frustrerende, fordi jeg udover min meget direkte sviner ikke havde skrevet om fakta om emnet, men derimod havde henvist til nogle meget overordnede principper om Internettets faldgruber, hvilket blev tolket til, at jeg udbredte mig om ting, jeg ikke vidste noget om.

Og her blev jeg bekræftet i lige netop det jeg skrev om. Jeg havde jo netop ikke skrevet om detaljerne, men om noget helt andet, som jeg synes er DYBT problematisk, nemlig at alle i dag har adgang til så meget information på Internettet, at mange fejltolker det, de læser, samt at mange tror, de er på niveau med diverse eksperter, fordi de har pløjet sig igennem talrige tekster på nettet. Og det var DET, jeg skrev om. Ganske vidst pakket ind i en meget direkte sviner, som tog al opmærksomheden, hvilket jeg burde have set komme.

Alle er eksperter – undtagen eksperterne

Lad mig uddybe det, jeg forsøgte at sige i mit sidste indlæg:

Mange mennesker mener, at de er kompetente nok til at vide mere end eksperterne (som kommer med de officielle retningslinjer og anbefalinger), fordi de har uddannet sig online, hvilket mange mennesker sidestiller med eksperternes uddannelse, som tager +5 år – pr. uddannelse. Og her taler jeg laveste fællesnævner.

Stillet på en spids, mener disse mennesker, at de, fordi de har læst om emnet på Internettet og de sociale medier, er klogere end de eksperter, som i årevis har studeret emnerne på dertil indrettede skoler og institutioner.

Det er DET, jeg synes er foruroligende.

Og det er DERFOR at jeg har valgt at skrive om den online verdens faldgruber, frem for at prøve at informere om, hvorfor man skal vælge MFR-vaccinen til og ikke fra.

Emnet er for stort, der er for mange informationer, som man ikke kan være sikker på, og jeg har ikke forudsætningerne for at afkode al information på de talrige ekspertområder, der spiller ind.

Jeg kan ikke både være læge, forsker, biokemiker, fysiker, statistikker, virolog og alle andre eksperter på området – det er derfor jeg lytter til eksperterne.

MIN argumentation er, at hvis man mener, man er i stand til at uddanne sig tilstrækkeligt til at være klogere end eksperterne på området (hvilket svarer til, hvad, +30 års uddannelse sammenlagt?), selv afkode al information korrekt OG have styr på sine kilder på internettet – så er man enten lynende intelligent, enormt ignorant eller voldsomt arrogant.

Anyways, jeg påtager mig ikke ekspertrollen, det var heller ikke det jeg gjorde i mit sidste indlæg, jeg sendte en sviner afsted, og den vil jeg så gerne adressere nu.

Livserfaringen taler

Som sagt så stødte jeg ikke kun sammen med anti-vaxxere, jeg kom også op at toppes med mine forældre, som venligt gjorde mig opmærksom på, at da de var børn, var disse sygdomme helt normalt at rende ind i, og det havde de jo altså ikke taget skade af. De mente at hele denne sag var hysteri af værste skuffe for nu at bruge min fars ord.

Og jeg kan godt forstå den udmelding. Det må virke helt skørt at folk går så meget op i noget, der har været helt normalt engang. At mine forældre ikke har taget skade af sygdommen er jo ikke noget argument i sig selv, men når det så er sagt, så synes jeg, at vi skal se tingene for det, de er, og nu er det jo ikke ligefrem Ebola eller pest, vi snakker om. Overlevelseschancerne ved mæslinger er ganske pæne, mildt sagt, og eventuelle bivirkninger relativt sjældne.

Men det er heller ikke en harmløs virus, og derfor mener jeg helt klart, at vi skal vaccinere, og det vil være min holdning, så længe eksperterne med de lange uddannelser og den faktuelle indsigt mener, at det er vejen frem. Jeg er ikke klogere end eksperterne.

I den henseende at det er hysteri, som debatten kører lige nu, er jeg enig med mine forældre. At køre det helt op i en spids, hvor MFR-Støtterne og Anti-Vaxxerne graver sig dybere og dybere ned i hver deres skyttegrav og skyder stadigt skarpere, hysteriske og skingre argumenter mod fjenden, er nok heller ikke vejen frem.

Jeg hoppede med på den skingre og hysteriske vogn, nu hopper jeg så lige af igen. Jeg trækker min sviner tilbage, MEN jeg har samme holdning, som hele tiden:

Se nu at få vaccineret de unger. Lad nu være med aktivt at opsøge sygdommene. Lad os løfte i flok og få nederen sygdomme udryddet.

Og ikke mindst:

Lad være med at tro du er ekspert på området, med mindre du har taget en uddannelse og/eller forsket i området. Du kan ikke blive ekspert af at lave et enddog meget grundigt studie på nettet. Et emne, som består af så mange ekspertområder, kan du altså ikke få fuldstændig styr på ved at granske nettet i uger, måneder eller år. Der skal mere til – en god, solid uddannelse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s