Gravid – hvad man må og ikke må

Ja hej, så er jeg lige hoppet på et emne, der sætter sindene i kog igen – også mit. Fordi dagens Danmark er et informationssamfund, og et resultat heraf er, at informationer deles hurtigt, både de sande, og dem der ikke har hold i forskning, virkeligheden eller sandheden.

Os, der har været gravide, kender til følelsen af at være usikker på, hvad man må og ikke må, og for at være på den sikre side, er der mange, der bare vælger alt det fra, de er usikre på, om er godt eller skidt – efter princippet better safe than sorry og mit barn er vigtigere end mig.

Er man i tvivl, kan man bare gå ind på Sundhedstyrelsens hjemmeside og tjekke facitlisten. Det er der mange, der gør, men Sundhedsstyrelsen ændrer jo også deres facitliste alt efter hvilke nye forskningsresultater, der efterhånden ser dagens lys. Hvilket igen sætter gang i usikkerheden og fanatismen, og mange sætter spørgsmålstegn til forskningsresultater generelt.

Disse valg lader til at provokere den del af den danske befolkning, der enten ikke har prøvet at være gravid, eller som er over 40 og som derfor var gravid i en tid, hvor man “måtte” en masse, som nu er bandlyst. Ofte hører man bemærkninger som:

“Det gjorde vi altså dengang, og det er mine børn da ikke døde af”

“Det halve af Danmarks befolkning burde være døde nu, med alle de ting vi gjorde dengang, som man ikke må nu”

“Det er jo næsten en sygdom at være gravid i dag”

“Det er jo en hel videnskab at være gravid i dag”

Og jeg kan egentlig godt forstå de bemærkninger, fordi det må enten føles som om hele verden er gået fuldstændig op i limningen over småting, eller som et angreb på ens egen måde at gøre tingene på – og dermed en fordømmelse af de ting, man selv gjorde.

Sådan tror jeg nu, der er meget få gravide, der tænker. Vi ved jo godt tiderne var anderledes dengang. Det er ok, fordi de ting vi gør nu, finder vi måske ud af, er forkerte allerede næste gang vi skal være gravide. Vi ved godt tiderne ændrer sig, og vi synes også selv det er svært at følge med og endnu sværere at finde hoved og hale i det hele.

Som kvinde med barn kan jeg kun sige, at når man står i situationen, vil man bare gerne gøre det så godt som muligt. Så godt som muligt indebærer i dag, at man forsøger at følge med, og tager stilling til alle de ting, man er blevet klogere på over årene. Som jeg ser det, er der ingen grund til at bevæge os bagud i vores mentale og intelligente udvikling. Hvis vi lærer nye ting, skal vi så ikke bare forholde os til dem?

Jo, man røg ganske vist dengang og drak, og ja, vi er her i dag. Men undersøgelser har også vist, at en del – altså ikke alle – af fostrene har taget skade af det eller er blevet påvirket af det. Undersøgelser har også vist at danske mænds sædkvalitet er så ringe i dag, fordi man dengang ikke vidste de ting om tilsætningsstoffer, som man gør i dag.

Det betyder jo ikke, at man dengang gjorde alting forkert, det, det betyder er, at vi ved mere i dag, og at det er en god ide at forholde sig til disse ting, når man bærer på et lille liv inde i ens mave, som man har ansvaret for, får et godt liv. At man skal være opmærksom på nogle ting i 9 måneder – eller den tid ekstra, som man ammer i – er derfor en ringe pris at betale for den gravide. Som i øvrigt skal stå med tanken om, om det er fordi hun drak for meget, smurte for meget creme på eller noget helt andet, hvis baby fejler et eller andet, når den kommer ud.

Man føler altså, at man står med et stort ansvar, det gør man, og det har man også. Forældres vaner og handlinger har kæmpe indflydelse på børns liv, både i maven og udenfor maven. Det er der slet ikke tvivl om.

Men derfor behøver vi ikke blive fanatiske. Problemet her er bare, at begrebet fanatisme er bredt defineret, og hvad der synes fanatisk for nogle, er måske bare en almindelig logik for andre.

Så min pointe er – så længe det ikke skader nogen, og så længe vi bevæger os fremad i vores udvikling, hvorfor så ikke bare lade folk gøre, som de finder det bedst, så de kan stå ved deres handlinger, og så vi kan blive ved med at bryste os af et af verdens mest rummelige, tolerante og favnende samfund?

Peace, people – peace, love and harmony!

Hvad synes du?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s