Hvad skal man bruge til baby?

Efter jeg skrev listen til, hvad man skal have med på hospitalet, når man skal føde, har jeg fået forespørgsler på at følge op med en liste over, hvad man skal købe til baby inden fødslen. Her har jeg skrevet alt, hvad jeg kunne komme i tanke om, plus at jeg har gennemtrawlet nettet for lister, og skrevet alt det ind, som jeg havde glemt. Jeg har skrevet, hvad vi har været gladest for, hvad man kan undvære og hvad man kan overveje at købe brugt. Jeg tror ikke – i al beskedenhed – at du finder bedre liste over, hvad man skal købe til baby. Så del gerne link til min liste 😉

Jeg har med vilje undladt at skrive priser på produkterne – det er umuligt at sætte pris på, da der er mange variabler i form af valg af kvalitet, brugt/nyt, og hvad man vælger at købe/undlade at købe. Vi brugte omkring 10.000 kr i alt, men det kan sagtens gøres meget dyrere – hele listen i dyreste kvalitet og dyreste butik ville nok løbe op i 50-60.000 kr…. Hvis det kan gøre det. Måske man også kan gøre det lidt billigere, end vi gjorde, men jeg tror at minimumsprisen er 7.000 kr.

De ting, vi har været gladest for vi købte inden babys ankomst, var: rigeligt med tøj (en stor del af babys bæ ender op af ryggen og ud i bodyen), kombibarnevognssæt fra Römer/Britax (omfattende autostol, autosleeper, barnevogn og klapvogn, alle dele kan sættes i et undervognsstel, så vi var mobile helt fra starten), ammepude, strækvikle, puslebord og badekar.

De ting vi har været gladest for at købe brugt var: sættet fra Römer/Britax, vugge og puslebordet. Jeg skriver et særskilt indlæg om sættet fra Römer/Britax, det kræver en længere forklaring og er sin egen post værdig. Derudover er næsten alt krudtuglens tøj brugt,  hans legetøj er købt eller fået brugt, og hans rejseseng er brugt.

De ting jeg har været gladest for at købe nyt er bæresele/vikle og dyne.

On to the list!

Liste over babyudstyr:

Tekstil:

Stofbleer, mange! De kan bruges til alt. ALT. Under baby på puslepuden i starten, hvor tis og bæ står om ørerne på både dig og baby med bar numse, under baby når man skifter udenfor hjemmet, til at ligge på i vuggen og i barnevognen som gylpebarriere, som solskærm i bilen og i barnevognen (husk at du ikke må dække hele barnevognskalechen, da det kan skabe iltmangel og skabe for meget varme i barnevognen, der skal være luftcirkulation), som gylpeklud, ammeklud, sutteklud, hagesmæk og støvklud – kort sagt gå aldrig ud af huset uden en stofble eller to, og hav altid en indenfor rækkevidde hjemme!

Babyhåndklæder. Du behøver ikke investere i en masse fine håndklæder med hat, vi har bare brugt et almindeligt håndklæde, det blødeste vi kunne finde, og svøbt ham i det.

Et babytæppe. Hos os har mormor og olden hæklet/strikket flotte, flotte tæpper, men man kan også købe supersøde tæpper! Uanset er de rare at have med til fx at dække baby med i autostolen.

Bæresele eller strækvikle. Jeg har begge dele, og de er begge to gode at have. Jeg har brugt dem til to formål: Bæreselen når vi har været ude, og jeg ikke lige gad pakke barnevogn med. Strækviklen når han har været hys, har haft ondt i mavsen eller bare trængte til nærhed når jeg skulle lave noget. Strækviklen er rigtig god til det formål, fordi den binder barnet helt ind til dig, og den er ergonomisk korrekt. Til gengæld er den enormt uhandy når man er ude, fordi den skal bindes, og man ikke bare kan klikke baby i den. Omvendt igen kan man amme ubemærket i den, hvis den bindes korrekt. Der er fordele og ulemper ved begge, og jeg har haft stor glæde af at have begge to.

Voksipose/drømmepose/sleepebag. De er gode til at bruge i barnevognen, fx når barnet er vokset ud af liften og skal pakkes ind. Eller når man er ude. Eller når baby skal lære at sove i tremmeseng, eller i klapvognen. Eller noget helt andet, der er et utal af anvendelsesmuligheder – omvendt kan man sagtens leve uden. Vi har Bilkas, den er udmærket, men der er visse fordele i den originale Voksipose, hvor man fx let kan skifte mellem sommer og vinterdyne i posen.

Puslepude: Med aftageligt betræk i et materiale, der let kan tørres af.

Babysvøb. Men du kan også bare svøbe dynen stramt om baby til at starte med, når han er lille, eller bruge et baby- eller juniordynebetræk. Vi har aldrig brugt andet og det virker fremragende. NB: Hvis du bruger dyne og i det hele taget når du svøber, så pas meget på at baby ikke bliver for varm! Hold godt øje med at babys nakke ikke bliver svedig, hvis den gør det, så har du svøbt i et for varmt materiale. Om sommeren kan du svøbe i dynebetræk, og generelt gælder det, at du med fordel kan løsne svøbet lidt, når baby er faldet til ro eller helt i søvn.

For alt tekstil gælder, at du kan kigge efter Oeko-Tex-mærket (Tiltro til Tekstiler), hvis du vil have ekstra sikkerhed for, at der ikke er farlige kemikalier, og at det er produceret forsvarligt.

Sengen:

Vugge: Du kan tænke over, om du vil have en slyngevugge, en ophængt vugge, en co-sleeper, eller en almindelig vugge. Du kan også købe en lille seng til jeres seng, hvori baby kan sove de første par månder. Her sov baby ved siden af mig i sengen afskærmet af ammepuden de første par måneder, men havde jeg kendt til den her, havde jeg købt den! Desuden har Normii babyreder, der syes på bestilling, de ser enormt lækre ud, og jeg overvejer stærkt at købe en til mit næste barn!

Babydyne: Helst med højt dunindhold i fyldet, da det er mest allergivenligt og regulerer varmen bedst. Derudover skal du være opmærksom på at Jysk har babydyner med samme tekniske data, som Babysam, men noget billigere. Du kan vælge at købe to – en til vuggen og en til barnevognen, men du kan også vælge at bruge den samme eller at bruge en Voksipose i barnevognen.

Madras til vuggen, med mindre du bruger slyngevugge.

Sengetøj, det er godt at have 2 sæt, på den måde behøver du ikke vaske og tørre med det samme, hvis der sker uheld.

Lagen, helst 2-3 stykker så du er sikret i tilfælde af uheld med bleen. 

Sengerand. Alt afhængig af hvilken vugge du vælger, ellers får du først brug for den når baby skal over i tremmeseng. Bare sørg for at baby ikke kan få sine små lemmer i klemme eller i spænd så det gør ondt. Desuden føler babyer og små børn sig mere trygge, når man gør deres verden mindre. Hvis du vil spare lidt, kan du folde et vattæppe på den lange led, men bind det fast til sengen et par steder, så baby ikke forvilder sig ind i det – og pas på med at gøre det med for lange snore, så baby ikke får viklet sig ind i dem!

Fik vi IKKE brug for:

Pude: Baby skal helst ikke have pude det første års tid. Han kan komme under den og få problemer med at få luft – især under forkølelse, og derudover er det ikke godt for ryg og nakke, da rygsøjlen skal rettes ud over tid efter at have ligget krummet sammen i maven.

Tøj:

Alt afhængig af om du har en sommer- eller vinterbaby, og om det er en varm eller kold sommer og alle mulige andre ting. Hellere for meget tøj end for lidt tøj. Fordi så skal du vaske endnu mere. Og det afhænger også af om du helst vil iklæde baby heldragter eller bodyer med bukser, eventuelt med trøje.

Du kan købe tøj i størrelse 50 eller 56, eventuelt i størrelse 62, hvis baby er skønnet stor. Vi havde regnet med, at baby kun kunne passe størrelse 50 i få uger, og havde derfor købt alt i størrelse 56, fordi vi regnede med at vi kunne smøge ærmer og ben op osv. Det kunne vi ikke. Baby var fra fødslen 49 cm lang og vejede 2890 g, så han var ret lille og vi blev derfor nødt til at købe hele garderoben i størrelse 50 efter fødslen. Der gik alligevel en måneds til – halvanden før han kunne passe størrelse 56. Det er en vurderingssag, men mit råd er at købe i hvert fald 1 natdragt, 1-2 bodyer og 1 par bukser i størrelse 50, så man er på den sikre side. Overtøj kan man godt nøjes med at købe i 56. Det gør ikke så meget, at baby “drukner” i overtøj, fordi det er i et begrænset tidsrum, han skal have det på (transporttiden).

Bodyer:

> Hvis du vil give baby body på med bukser til:

– Sommer: 3-4 kortærmede og 3-4 langærmede, men det kan godt være, du slet ikke får brug for enten de kortærmede eller de langærmede.

– Vinter: 3-4 langærmede, samt 3-4 kortærmede uldbodyer til undertøj, så baby kan holde varmen (dem med bomuld på indersiden og uld på ydersiden er allerbedst. Johas er rigtig gode, men Bilkas er også ganske udmærkede, og en del billigere.)

> Hvis du vil give baby heldragter på:

– Sommer: 1-2 kortærmede heldragter, 1-2 langærmede heldragter og 3-4 undertøjsbodyer, som du eventuelt ikke får brug for alt efter hvor varm en sommer det er.

– Vinter: 3-4 langærmede heldragter og 3-4 kortærmede uldbodyer.

Antallet af bodyer er beregnet til, at du kan komme igennem en dag med dem, hvor baby skider det hele til et par gange, og du skal nå at vaske dem, og de skal nå at tørre. Det er et absolut minimum og flere ville gøre tingene lettere for dig, 10 styks i alt ville være rart. Desuden kan det til de nyfødte være rart med den slags bodyer, der kan knappes på maven, i stedet for at man skal trække den over hovedet.

Bukser: kvaliteten afhænger selvfølgelig af årstiden, løse, tynde bukser til sommer, tykkere, varmere bukser til vinter. Uanset årstid er der brug for 2-3 par, og derudover 1-2 eller 3-4 par strømpebusker alt efter om du har en pige eller en dreng og om du vælger at bruge dem som undertøj eller som bukser under kjole eller noget helt tredje.

Natdragter: 2-3 styks. Med fødder hvis det er vinter, uden hvis det er sommer, så kan du altid give baby strømper på, hvis det bliver lidt koldt.

Badetøj, hvis du regner med at gå til babysvømning.

Strømper, 2-3 par men vælg gerne et par størrelser for stort, så strømpen går længere op af benet, for ellers sparker den lille dem af.

Sparkedragter. 2-3 styks. Eventuelt med fødder. Helt sikkert med fødder når det er et vinterbarn.

Hovedbeklædning:

> Sommer: 1 solhat og en tynd hjelm med bindebånd.

> Vinter: 1 hue/tyk hjelm og/eller en elefanthue.

Overtøj: Køb en køredragt: Rigtig god når man er på farten, og er faktisk det eneste der rigtig er brug for, da baby jo ofte er pakket ind i lift eller andet, så det er mest bare i autostolen, man har brug for overtøj. Tænk på årstiden og på at du altid kan dække baby med et ekstra tæppe.

Luffer. Godt til både efterår, vinter og forår, da baby let får kolde hænder.

Hagesmække.

Futter. 1-2 par. Babys fødder er kolde, og selv om sommeren kan der være brug for at varme de små tæer.

Det fik vi IKKE brug for:

Trøjer/bluser: De er simpelthen super irriterende, når man skal løfte baby, og de krøller helt op under armhulerne på ham. Jeg fik ikke brugt nogen bluser til ham, fordi det var meget mere rart for alle parter, at han havde bodyer på, der sad fast i begge ender, så de ikke krøb op og var trælse og ikke varmede om mavsen og ryggen. Det samme gælder for t-shirts, cardigans, sweatshirts og jakker. Vi begyndte først med bluser og den slags fra størrelse 74/80 stykker.

Kjoler uden bodyunderdel: Jeg tror det samme gælder for kjoler, som for bluser, med mindre der er syet en bodyunderdel, der kan knappes i babys skridt, så den ikke glider op under armene. Men har ikke erfaring med det, da jeg kun har min søn 🙂

Små sko: De er super søde, men gør ingenting for baby. Bløde futter, der kan varme babys kolde fødder er godt, men små sko giver kun mening for at vi forældre skal se på nuttetheden.

Transport/på farten:

Barnevogn: Nogen sværger til Emmaljunga, andre synes at Bilkas det bedste er fint. Nogen køber brugt, andre vil have det spritnyt, så det kan bruges til alle de børn, man regner med at få, og så der ikke er andre, der har ligget i det. Uanset kan du kigge på liggemål (så stort som muligt), vægt, farve, og på alternativer – fx kombivogne, der er mere handy i byen, i bus og i lejligheder på +1. sal. Bor du på landet, er det knap så vigtigt at barnevognen kan komme rundt smalle steder, men mere vigtigt at den kan komme i bagagerummet på bilen og at den er terrængående, så man let kan komme frem på grusveje og stier.

> Tilbehør til barnevogn, som er mere eller mindre vigtigt:

– Regnslag

– Myggenet

– Kopholder

– Parasol

– Regnslagsholder

– Søskendebræt (hvis baby har søskende)

– Barenvognssele (behøver man ikke anskaffe sig, før barnet er 4-6 måneder gammelt)

– Lift (hvis den ikke er inkluderet til barnevognen)

– Hjulovertræk – hvis du har brug for at få barnevognen med ind i huset/lejligheden.

– Solskærm

– Net til styret, til ting du ikke vil ligge i kurven under vognen.

– En Pack’n Bag. Jeg har ikke selv en – endnu – men den ser enormt god ude, især til hvis man bor i byen og går meget rundt med vognen.

– Barnevognssiddepude – men undlad at have den liggende i barnevognen mens baby ligger i den og sover, da han kan få møvet sig op under den og blive kvalt!

Autostol: Hvis du køber brugt, er det vigtigt at sikre dig, at den ikke har været med i uheld, at den stadig lever op til sikkerhedskravene (brugte kan være forældede), og at den kan vaskes grundigt inden brug. Hvis du køber nyt, skal du kigge på hvilke sikkerhedskrav, den skal leve op til. Du kan få et overblik her og her.

Legetøj til autostolen, især når den endnu er bagudvendt kan baby blive meget utålmodig, fordi han keder sig.

Spejl til at sætte på hovedstøtten på bagsædet, så man kan følge med i, hvad der sker fra førersædet. Eller til at sætte foran baby til underholdning 🙂

Solskærme til bilens vinduer. Babys øjne er meget lysfølsomme, så pas på med sommersol, der kommer og går pludseligt i en bil.

Pusletaske: Du kan købe en dyr designerpusletaske til 1000 kr +, du kan købe en billig plastikpusletaske til 300 kr, eller du kan slå to fluer med et smæk og købe en dyr/halvdyr almindelig taske med mange rum, og som er lang i stedet for dyb, som du kan bruge til dig selv, når baby ikke har brug for pusleting mere. Mange, der køber pusletaske, gider alligevel ikke slæbe rundt på den, når det kommer til stykket, så de tager et par bleer og andre småting med i deres egen taske. Så du kan ligesågodt opgradere den du har i forvejen. Eventuelt kan du spørge din mand/kæreste/partner/barnets anden/tredje forælder om ikke din barselsgave skal være en Mulberrytaske, som du kan bruge til formålet og til dig selv 😉 Jeg købte selv en taske til 300 kr i Pieces, som jeg er rigtig glad for. Den er lang, ikke særlig dyb, den har et par sidelommer og en stor midterlomme, som er voksenlommen til min pung, nøgler, creme osv., og resten af pladsen bliver optaget af bleer, stofbleer, vådservietter, en lille tube zinksalve, desinfektionsgel, et ekstra sæt tøj, et tissesikkert underlag fra Libero, og lidt legetøj.

Pleje:

Babybadekar. Overvej om du skal købe et, der kan foldes sammen, et med understel eller om du har andre behov, der skal opfyldes.

Neglesaks: Den nyfødte babys negle er så bløde, at de ikke må klippes, men der går ikke længe før baby begynder at rive sig med de skarpe og flossede negle, og så må man klippe, hvis ikke man kan nuldre dem af.

Termometer til babys numse eller ører: Er et must. Man famler lidt i blinde, hvis man ikke har termometer, og hvis du ringer til vagtlægen, spørger de altid til temperatur.

Sikkerhedsvatpinde.

Tættekam (til hvis baby får arp).

Skumvaskeklude.

Næsesuger til hvis baby bliver forkølet (den kan du spare væk, og selv suge snottet ud fra næsen. Ja, med din mund. Nej, du skal ikke synke. Ja, det kan man (de fleste) godt få sig selv til, når det er ens eget barn, der ikke har det godt. Du kan også købe en næsesuger, som du suger i med munden, og hvori der er monteret et engangsfilter, som fanger snottet… Ja den løsning er nok bedre..!) 😉

Saltvandsdråber til hvis baby bliver forkølet.

Solcreme. Fx fra Derma eller Neutral. Den skal være godt fed og en meget høj faktor, gerne 30, hellere 50. Babys hud er sart.

D-dråber. Fra baby er 2 uger gammel, skal han have d-vitamintilskud. Køb en af de flasker med pipette, så er det lettere at dosere.

Dette har vi IKKE brugt:

Sæbe: Krudtuglen er kun blevet vasket en gang hver 14. dag med sæbe. Ellers har han været i bad ca. en gang i ugen i starten og senere hver anden dag. Bare i rent vand, hvor han bliver skrubbet med skumvaskeklud. Det er rigeligt til sådan en størrelse, og hudens balance kan let ødelægges mens de stadig er så små. Nogle gange bliver han vasket oftere i skridtet med sæbe, der kan trods alt være lige rigelig bakterier, som almindeligt vand ikke får has på. Så skylder jeg bare med bruser og tager ham op med det samme derefter.

Creme og olie: Der er som udgangspunkt ingen grund til at fugte, med mindre baby har fået tørre vinterkinder, når man bare bruger rent vand til at vaske i.

Indsats til badekarret. Jeg kan godt lide, at jeg selv holder baby, når jeg bader ham. Det giver en god føling og dejlig nærhed, men for nogle kan det være lidt angstprovokerende at holde baby, og for andre kan det virke besværligt at have en arm låst i samme stilling. Bare husk at det varer et stykke tid inden baby vrider sig så meget, at han kan vriste sig ud af dit greb, og at til den tid er det muligt at sætte ham op og støtte ham i stedet. Uanset har det fungeret perfekt hos os uden babyindsatsen.

Termometer til badekarret. Stik albuen i, hvis det er for koldt til din albue er det også for koldt til baby, og det samme gælder varme.

Shampoo. Af samme grund som creme og olie.

Amning/fodring:

Ammepude: Uanset om du ammer eller har flaskebarn er en god ammepude guld værd! Find ud af om du vil have en med kugle- eller fiberfyld. Jeg synes at fiberfyldet er bedst, fordi det ikke flyder så meget ud at puden bliver for flad. Min fra Sebra har opfyldt alle mine behov til UG, og den bliver IKKE pakket væk, når jeg er færdig med at amme, men får et nyt liv som sofapude 😉

Suttebrikker: Helst af blød silikone, så der ikke kommer for meget luft i tutten, som baby kan sluge og få ondt i mavsen af. Jeg har været rigtig glad for sygehusets, men jeg fandt ud af at en investering i 10 suttebrikker i stedet for de to, man får udleveret, er alle pengene værd! Det er meget lettere, og meget mindre stressende, når baby græder af sult, at man altid har rene suttebrikker parat. Fordi de skal vaskes og skoldes, og de 2-5 minutter det tager føles som et kvarter, når baby skal have mad NU! Desuden bliver de væk for et godt ord, de små, gennemsigtige sataner.

Flasker og sterilisator: Jeg har selv fuldammet hele vejen igennem, og har derfor ikke den store erfaring i, hvad der skal til, når baby er flaskebarn. Så hvis jeg mangler noget, så giv endelig lyd! Men masser af flasker og en sutteflaskesterilisator er et absolut must. Igen er det er spørgsmål om altid at have rene flasker, for når baby er sulten føles tiden meget lang, hvis du skal rengøre og skolde og blande og ryste og varme modermælkserstatning mens baby skriger af lungers fulde kraft!

Sutteflasker. Hvis baby ikke er flaskebarn, er det alligevel en god ide at købe et par sutteflasker. Det giver dig frihed, hvis du kan få baby til at tage flaske med dit mælk i, så du kan komme ud engang imellem og far/partner kan give flaske. Også hvis baby insisterer på ikke at sove, så kan du godt få brug for at få lov at sove, og så må far/partner give flaske imens.

Ammeindlæg: Både engangs (de tynde fra Pigeon er bedst) og stof med uld på ydersiden og silke på indersiden. Hvis du får sår på brystvorterne, hænger det ikke fast i materialet, og ulden regulerer varmen i brysterne, så risikoen for brystbetændelse mindskes. Selv om sommeren kan man med fordel bruge dem, da man sjældent kommer til at svede, fordi ulden regulerer varmen (ikke holder varmen), og hvis du sidder i træk kan det godt udløse det, selvom du har det dejligt varmt.

Amme-BH (2 vil gøre livet lettere for dig)

Sut. Den står under amning, fordi den jo simulerer moderens bryst i babys mund, men den bruges i alle mulige situationer. Det vi har haft glæde af er, at vi ikke har “overforbrugt” sutten, så baby kan falde i søvn med og uden sut, han kan falde til ro med og uden sut, og han er i det hele taget ikke afhængig, men det hele går selvfølgelig stærkere med sut end uden. Du kan tænke over, om du vil vælge en natursut (fx fra Hevia), eller om det skal være en klassisk sut. Vi havde masser af gode intentioner med natursutter, men baby ville under ingen omstændigheder tage dem, så det blev til dem fra MAM.

Fik vi IKKE brug for:

Brystvortecreme. Jeg er generelt imod at brug kemi, før det er højst nødvendigt, og derfor har jeg ikke haft lyst til at smøre det på, men det kan gøre meget ondt at amme, og jeg har heller ikke haft ret mange problemer med ømme brystvorter eller sår, så gør hvad du synes er bedst.

Til puslebordet/skiftetid:

Puslebord.

Bleer: Lad være med at købe et stort lager af en slags ble, inden baby kommer. Det kan være de ikke passer i størrelsen, men det kan også være, at netop disse bleer er dumme til din babys sarte numse, og du skal have fat i nogle andre. Vi er meget glade for Libero. Har været inde over Pampers, Änglemarks, Rema 1000’s, og nogle andre som jeg ikke kan huske navnet på. Ingen var så gode som Liberos til krudtuglens mås, men mange jeg kender er meget glade for Remas og Pampers’. Og Remas er mærket med både FSC, Varefakta, Svane og Astma- og Allergimærket, så de er faktisk ret godt med.

Zinksalve: Til når baby får rød mås. Vi har i meget stor udstrækning undgået det, fordi vi har blæst numsen helt tør med en hårtørrer på lav varme, inden vi kom bleen på, og ikke har brugt vådservietter (det duer af en eller anden grund bare slet ikke til krudtuglen). Men når han alligevel har fået det, har vi brugt Neutral’s zinksalve, og har en lille prøvetube af Matas’ zinksalve, som også har været god.

Skumvaskeklude

Vådservietter (vi har kun brugt vådservietter, når vi har været på farten. Krudtuglen fik rød numse af dem, hvis vi brugte dem hele tiden). Til ansigt og hænder har vi brugt en våd vaskeklud i en plastikbøtte. Hvis du gerne vil undgå vådservietter, kan du fugte en vaskeklud og tage den med i en pose/plastbeholder.

Fik vi IKKE brug for:

Blespand: I starten (syntes vi) ikke babys bæ lugtede, jeg fuldammede og det bar bæen præg af. Så vi brugte bare en pose, der hang på puslebordet. Nu, hvor baby får almindelig kost, går vi ud med bæ-bleer med det samme. Det er det selvfølgelig ikke alle, der har mulighed for, men lugten af lorteble – og især gammel lorteble – er bare SÅ ubehagelig, især for andre end forældrene, så sørg for at få en god blespand, der kan holde lugten inde.

Uro til at holde babys opmærksomhed fanget på bordet. Jeg kan godt lide, at pusletiden bliver en intim tid, hvor baby og den der skifter kan hygge sig med hinanden med lidt sang eller snak fx om det der foregår (nu giver jeg dig ble på, nej hvor har du tisset meget, jeg kildrer din bløde mavse, hvor stor er du osv.). Det har fungeret perfekt hos os, men det kan være det fungerer bedre med en uro hos jer, det er forskelligt fra hjem til hjem.

Vaskefad. Jeg kan godt lide at have rindende vand ved siden af puslebordet, så jeg er helt sikker på det er frisk vand, jeg bruger, hver gang. Det er både individuelt om man har mulighed for det, og om man synes det er bedre med rindende vand, men hos os har det fungeret rigtig godt med bordet lige ved siden af hanen.

Legetøj:

Barnevognsophæng så baby er underholdt i barnevognen.

Legetæppe: Mine kriterier for køb af legetæppe var: Rimelig tykt, så baby ligger godt, ikke alt for meget legetøj (forvirrer mere end det gavner), rimelig stort, så baby kan rulle uden at komme udenfor tæppet, af et materiale, der let kan aftørres, hvis baby gylper eller det der er værre, og så skulle der være noget for baby, når han ligger på maven på det, fx et spejl. Egentlig har baby ikke brug for et legetæppe den første måned, men det kan være et sted du lægger den vågne baby fra dig. Det er bare ikke så tit spædbørn både er vågne og mætte med tør ble, men det er også et godt sted at have ligge-på-maven-tid.

Legetøj: Generelt er der ikke brug for så meget legetøj, men helt i starten er det godt med bløde bamser, enkle ting i sort og hvidt eller med høje kontraster (baby ser ikke så meget i starten og kan bedst se store kontraster), ting med lys og lyd. Derudover er babys bedste legetøj mor, far og andre nære relationer. Syng, snak, pludder og leg alt hvad du kan med baby. Køb eventuelt denne bog, så kan du få lidt inspiration.

Diverse:

Babyalarm. Find ud af hvad der er vigtigt for dig. Skal den være billig, skal den kunne vise live feed af din baby, skal den kunne række langt, skal den have forstyrrelsessikre kanaler, skal den have en lav stråling, skal den kunne måle temperatur osv. Jeg har hørt meget godt om den fra Nabby, men har selv en halvbillig, halvtilfældig en, som jeg drømmer om at udskifte.

Brystpumpe. Det kan være du får brug for den, hvis du skal ud, og far skal give flaske. Det kan også være du har lyst til at opbygge et lager af modermælk, som du kan give på et andet tidspunkt, eller som du kan putte i babygrød. Jeg har været glad for den manuelle fra Avent.

Liggeunderlag: Hvis du har et koldt gulv, er det en god ide at købe skumpuslespilsbrikker, som baby kan ligge på, når han ligger på gulvet på sit legetæppe.

Ting som er rare at have, men ikke nødvendige:

Sangbog – man tror, man kan alle sangene, og når man så har sunget tre linjer af første vers, så er man lost. Sådan var det i hvert fald her 🙂

Tisunderlag til vugge og barnevogn – der kan let ske uheld, både i den ene og den anden ende. Vi har ikke haft det, og det har gået ud over madrasserne. Er ikke så smart, hvis man regner med, at de skal genbruges, og man ikke er god til at få dem luftet med jævne mellemrum.

Lampe med svagt, blødt lys til når du skal op og skifte/amme om natten, så du og baby ikke bliver alt for vågne af det skarpe lys.

Barnets bog. Hvis du vil dokumentere stort og småt. Jeg har været glad for vores, jeg har brugt den flittigt, men det er individuelt, hvor meget man gider/husker at notere og gemme. Vi har gemt så meget som muligt, fordi jeg har en enormt dårlig hukommelse, så fx navlestumpen, barnedåbsinvitationer, søvnmønster, spisevaner, amning og alt muligt andet har fundet plads i den. Det er jeg meget glad for!

En god stol at amme i der hvor baby skal sove. Er ikke et must, fordi man kan bruge sofa, eller amme i sengen om natten – men en god pude som støtte for ryggen kan være guld værd.

Sengehimmel. Igen for at begrænse babys verden.

Får du brug for senere:

Jerndråber fra baby er et halvt år

Babyservice, herunder tallerkener, bestik, kopper – eventuelt med drypsikker tud. Overvej om det du køber er uden farlig kemi og er miljøvenligt. Det kan du fx få her.

Klapvogn.

Højstol: Med mulighed for babyindsats, så den kan bruges allerede, når baby kan sidde selv.

Tremmeseng.

Juniordyne + pude.

Skråstol. En skråstol er guld værd, så kan du fx komme i bad, rydde op, gøre rent og alle mulige andre ting, mens baby hygger sig i stolen. Men HUSK at baby ikke må sidde i den før han kan støtte hovedet selv, og at han ikke må sidde der længe af gangen. Du kan læse om hvornår og hvor længe her og her. Husk eventuelt legetøj til at hænge på den.

Kravlegård. Er reelt først nødvendigt, når baby kan bevæge sig nogen steder hen. Sørg for at få en, hvor bunden kan hæves af hensyn til din ryg.

Rejseseng: Indtil baby ikke kan ligge i lift, eller møver sig ud af den, eller kan komme op af den, har du ikke brug for en rejseseng. Undlad at købe den for billigt, vær sikker på at barnet ikke kan vælte den, når det begynder at kunne stå op, og vær sikker på at han ikke kan kravle ud af den. Jeg har set nogen købe en telt-agtigt seng, hvor baby kan lynes inde, den kommer de i hvert fald ikke ud af! Vi har selv en fra BabyBjörn, hvor benene står skråt ud fra sengen, så den ikke kan væltes. Den er let at folde sammen, den fylder ikke meget, og kommer i en fin rejsetaske med håndtag. Men jeg ville vildt gerne have en af disse.

Puuuh det var en lang liste! Altså… Sorter i den og køb det du synes, I skal have. Mange af tingene er “need to have” herhjemme, men hos andre er det en “nice to have”.

Hvis der er noget, der mangler på listen, så sig endelig til! Den skal være så komplet som muligt. Hvis du har nogle gode råd til et af punkterne, så sig frem! Og del gerne listen, men brug linket til min side 😉

Reklamer

25 thoughts on “Hvad skal man bruge til baby?

 1. Hold da op en flot liste, den har jeg virkelig fået meget glæde af nu når jeg sidder og er ved at lave min egen liste, og du forklarer hvert enkel ting rigtig godt. STOR ros til dig!

   • Selv tak Tina, jamen feks autostole, nu skal det sige vi ikke er helt grønne på baby området, da vi har en lille dreng på næsten 2. Men min kæreste venter vore nummer 2, er meget i tvivl nemlig. Vi havde en emmaljunga first class altså en 0-13kg. Men kender du evt et andet godt mærke, for syntes dælme de er dyre og så er den altså meget tung. Ihvertfald den vi havde. På forhånd tak😊

   • Vi har været rigtig glade for vores system fra Britax Rømer. Vi har haft en autostol, en autosleeper og en stel man kunne klikke begge dele i. På den måde kunne vi bruge autostolen som en slags klapvogn (i kort tid ad gangen jo) da Krudtuglen var helt lille, men endnu vigtigere så fungerede autosleeperen lidt som barnevogn, når vi var på farten. I autosleeperen er der en trepunktssele, så baby kan sove trygt og godt, liggende på bagsædet, og man kan undgå at forstyrre barnets søvn, når man når destinationen, man skal blot spænde autosleeperen ud af selerne i bilen og klikke den over i stellet. Man bliver meget mere mobil, fordi man skal ikke på samme måde være tidsnazi med lure, fordi falder baby i søvn i bilen, kan han jo bare sove videre når man når frem 🙂
    Man kan også købe en klapvognsdel og en barnevognsdel, som også kan klikkes i stellet, men dem har vi ikke brugt så meget. Det at autostolen kunne klikkes i stellet brugte jeg fx når jeg var ude at handle. Håber det gav dig lidt? Og tillykke med graviditeten 🙂

 2. Rigtig god liste! Hold op du kommer hele vejen rundt, og det er skønt! Sidder netop og er ved at lave en liste over must haves til vores første barn, så det er lidt en jungle og få styr på, når det er første gang 🙂
  Men din liste hjalp mig rigtig meget, så tusind tak!

  • Det er jeg rigtig glad for at høre, dejligt det er til hjælp! 🙂 held og lykke og god fornøjelse med familieforøgelsen 🙂 håber du også har set min liste over hvad man kan tage med i hospitalstasken 🙂

 3. Sikke en god liste! Den har været til stor hjælp 🙂 sidder netop og er ved at lave en must have liste til vores første barn, og jeg må sige det er lidt af en jungle og finde rundt i hvad man SKAL have nu, hvad der kan vente og hvad man sagtens kan undvære. Din liste har hjulpet meget! Tusind tak 🙂

 4. Hvor er din liste god og detaljeret, men god beskrivelse. Jeg synes, at det er en jungle (1.gang for mig) – men jeg føler mig ikke i vildrede mere, efter at have læst dette 🙂 Så 1000 tak!

 5. Tusinde tak for en flot, detaljeret og fyldest gørende liste! Jeg har dog lige et spørgsmål. Under emmenet tøj er der nævnt Natdragt og Sparke dragt, men hvad er forskellen på de to?

  • Hej Ulla
   Tusind tak for det, det varmer 🙂
   Sparkedragten er til om dagen, den er med fødder, så du slipper for at den lille sparker sine strømper af. Den er uden ærmer, så baby skal have en body på under. Natdragten er med både ben og ærmer, så baby kan have kun den på om natten. Køb den gerne med fødder til om vinteren og uden til om sommeren, alt efter hvor varm din baby er 🙂 held og lykke med det hele 🙂

 6. Tak tak tak tak tak!! Som førstegangsmor er din liste guld værd!! Tusind tak for at have brugt tiden på det, sikke dog et kæmpe arbejde 😀

  • Det er mig, der takker 🙂 det var en smule tidskrævende, så derfor er det jo bare super dejligt at vide, at det kan gøre en forskel 🙂 held og lykke med det hele 🙂

 7. Man eller det vil sige jeg bliver helt forpustet over alt det der skal købes, men nu har jeg i det mindste et overblik over, hvad der skal i indkøbskurven inden den lille melder sig ankomst. Mange tak for det!

  • Selvtak 🙂 ja det er meget, men man bestemmer jo heldigvis selv om det er noget af det man vil/kan undvære eller købe senere 🙂 held og lykke med den lille 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s