Få din baby til at sove… En omfattende liste!

I de måneder jeg har været underlagt kinesisk søvntortur en ulykkelig baby efter midnat, har jeg undersøgt grundigt, hvilke knapper man kan skrue på. Jeg har sammenfattet det, jeg har lært nedenfor, men tjek eventuelt dette indlæg igen senere, da jeg opdaterer løbende, hvis jeg finder nye tricks og knapper 🙂

Opdateringer markeret med kursiv. Sidst opdateret d. 2/12-14 kl 14:55

Lige nogle få instruktioner inden jeg giver min insiderviden videre; kan være du ved det i forvejen, men for en sikkerheds skyld opstiller jeg hermed følgende regelsæt for babysøvnknappeskruning:

– start med at læse punkterne nedenfor grundigt igennem

– prøv at overveje hvad der med størst sandsynlighed forhindrer din baby i at sove

– prøv så at ændre den ene ting, og hold fast i en uge. Det hjælper ikke noget at ændre ting hele tiden, det gør baby forvirret og utryg.

– hvis du ikke synes, du kan finde noget som helst, der gør at baby ikke vil sove, så prøv at kigge under overskriften “Tilfældige løsningsmuligheder”. Nogen gange er der bare ikke nogen åbenlys grund til at baby nægter at lukke øjnene i et for forældrene tilfredsstillende tidsrum, så her kan desperate, tilfældige tiltag være løsningen. Bare husk stadig at afprøve den ene ting af gangen i en uge.

Jeg har prøvet at skrue på næsten alle de knapper, jeg har nævnt i dette indlæg – og lige lidt hjalp det. Efter adskillige måneder begyndte han nærmest fra den ene dag til den anden at sove igennem. Jeg er ikke sikker på, at det er noget jeg har gjort, men jeg er glad for det. Indtil for et par måneder siden skulle han også vugges i søvn – tungt med en halvandet årig unge på armene i op mod en halv time af gang – så vi prøvede en variant af op og ned metoden til at vænne ham til at falde i søvn af sig selv i tremmesengen. Det har givet pote – efter to måneders ihærdig og stædig indsats. For tiden (alt er en fase, de gode som de hårde!) falder han for det meste i søvn af sig selv i sengen, vi kan gå ud af rummet uden gråd, og for det meste sover han igennem. Vi nyder det så længe det varer! 🙂

Hvordan får man baby til at sove?

Mad, har den lille…:

– spist for meget? For lidt? Inden sengetid altså… Men også i løbet af dagen.

– Er den lille tørstig? Er det en vane at komme op hver anden time om natten til en bid bryst? Du kan måske give ham en tår kamillethe i stedet for mælk, så han også falder til ro. Eventuelt af en sutteflaske.

Soveværelset/hvor baby sover:

– skal baby til sove alene i eget værelse, fordi han bliver vækket af jer?

– har I flyttet baby i eget værelse for tidligt?

– er der for lyst? For mørkt? (køb en vågelampe? Eller fjern den….?)

– temperaturen? Er der for varmt? Koldt? (læg mærke til babys temperatur, når han sover, og når han vågner om natten. Du kan eventuelt bruge en Grobag, så kan baby ikke sparke dynen af sig, og blive kold. Den kan også give ekstra tryghed, fordi den omslutter baby tæt og dejligt, ligesom livmoderen)

– er der lyde, der kan vække baby? Snorker far for højt? (for mor snorker jo ikke…!). Ligger værelset ud til en vej, hvor der kommer forpulede knallerter forbi? Eller traktorer? Eller en Hjem-Is bil?? Eller er der for stille måske, så baby føler sig alene i verden? (white noise, optagelse med mors sang, optagelse af vand, der løber osv. kan måske hjælpe her…)

Baby:

– er baby tryg? Har han sin sut/sin bamse/sin sutteklud/alle tre ting? Du kan også putte din bh (øh eller din kærestes, hvis du er en mand…!) ned til ham. I en vaskepose med knude på, så han ikke kan lyne den op, og bliver kvalt i den. Den skal lugte af dig! Og mælk. Den skal faktisk gerne være lidt halvnusset… Derudover kan du give baby ekstra tryghed dagen igennem ved at bære ham i slynge x antal timer om dagen. Det kan faktisk også afhjælpe maveproblemer, og give ekstra tryghed ved tigerspring…

– har baby ondt i mavsen? (prøv at få vredet nogle prutter ud af ham (cykle med benene mens du tæller til 3, så 3 x bøje knæene ind på maven, så de trykker lidt ned i den, og så benene op til hovedet, som når du skifter, og så forfra)… Er det vedvarende kan du prøve zoneterapi eller at bære barnet i slynge. En slynge (eller en bæresele) giver dit barn de vuggende bevægelser, du selv producerer, når du går, der kan være med til at sætte tarmene igang. Baby har ikke de bevægelser endnu, men tarmene kan uanset sættes i gang af bevægelse.)

– skal babys ble skiftes? (men helst ikke for ofte, så du får vækket ham for meget!)

– er baby ved at få tænder? (inden du bruger bedøvende, smertestillende, salver og jeg skal komme efter dig, så prøv med en bidering i sengen, at hæve hovedenden lidt (har noget at gøre med at ondt i kæben gør ondt i ørerne og det gør det værre at ligge ned). Eller giv en bidering, som har været i køleskabet.)

– er baby ved at gennemgå et vækstspring? Et tigerspring? Seperationsangst? (her er der intet du kan gøre, udover at give baby tryghed, det kan du fx gøre ved at bære barnet i slynge dejligt tæt på din krop dagen igennem.)

– får baby nok motion i løbet af dagen? (Ligesom med os voksne, sover baby også bedre, hvis han har brugt sin krop!)

Sengen:

– Er den for lille? (ud af vuggen og over i en tremmeseng!)

– For stor? (Er du gået over til tremmesengen for tidligt?) – Du kan prøve at gøre sengen mindre, men lad være med at putte noget ned til baby, som han kan møve sig ind under og blive kvalt i/under! Put ham eventuelt i sin drømmepose/voksipose, eller svøb ham, eller put ham i sin lift. Du kan også lægge et stort lagen over sengen, så rummet synes mindre for baby, men pas på han ikke kan få fat i det og hive det ned til sig, så han kan blive viklet ind i det og kvalt.

– sengerand, bruger du en? Den kan også gøre det lettere for baby at overskue at sove i sengen. Den gør rummet mindre og tryggere, og sikrer at baby ikke får ben og arme i klemme  mellem tremmerne. BabyDan laver en, der er noget tykkere end de andre på markedet, den kan være med til også at gøre sengen mindre for de helt små, der måske synes det er stort og farligt med tremmesengen.

– Hvor i rummet står sengen, midt i det hele eller i et hjørne?

Søvn:

– sover baby for lidt i løbet af dagen? (en overtræt baby har svært ved at sove igennem, overtrætte børn i det hele taget har svært ved overhovedet at geare ned sidst på aftenen. Øh… trætte børn faktisk, når alt kommer til alt. Du kan hjælpe dit barn til at finde ro ved fx at stryge lange lette strøg over guldklumpens krop fra top til tå, mens du synger godnatsang eller siger ssshhhh (for de små), du kan også give en gang babymassage eller trykmassage i sengen som en del af putteritualet. Se her:

– sover baby for meget i løbet af dagen? (en for vågen baby vil ikke sove…naturligvis, men det kan være utroligt svært at finde ud af hvor mange timer i løbet af dagen baby skal sove. Især hvis man er førstegangsforældre! Men her kan du følge babys søvnbehov og søvnmønstre fra livmoder til 5 år. Det er interessant læsning, det er på engelsk og der er meget, men til gengæld vil du få virkelig god viden. Og du behøver jo ikke læse hele artiklen af en gang…! Desuden siges det at baby skal have den lange lur om formiddagen, og ikke efter 14 om eftermiddagen.)

– Er babys søvn i løbet af dagen for afbrudt?

– er sidste lur inden aftensengetid for sent på eftermiddagen, så baby ikke er træt når han skal i seng?

– hvornår kommer baby i seng? Kl 19? 20? Nogen gange kan baby godt komme for sent i seng, og så blive for træt til at sove. Baby kan godt lide at komme tidligt i seng siges der. Selvom det måske virker mærkeligt. Men hvis baby kommer i seng kl 19 i stedet for kl 21, er der større chance for at han sover igennem. Måske.

– har du et putteritual? Baby kan godt lide faste rammer, og bliver motiveret til at sove ved at du kører samme ritual hver aften, så han ved, hvad der skal ske. Jeg kører med: Aftensmad –  (eventuelt et varmt bad) – nattøj på – børste tænder (gummer pt) – d-vitamin – en bid bryst – samme godnatsang som altid på vej til sengen – give bamse og putte dynen godt ned omkring baby. Samme ritual i øvrigt når vi er ude. Samme sengetid også.

Når alt andet fejler

Som du måske har opdaget, så er der både tale om grov- og finjusteringer, og der er ingen garanti for at noget af det virker. Ligesom vi forældre ofte ikke aner en bjælde om, om det vi så gør nu, er den rigtige løsning denne gang. Det er ikke fordi vi er dårlige forældre, det er fordi baby ikke kan tale, og vi derfor må aflæse afkommet. Det kan være svært. Meget svært. Så der vil  jeg lige understrege, at du er en god mor/far allerede nu fordi du læser dette indlæg, måske fordi du har afsøgt nettet for information, og tydeligvis gerne vil lære dit barn at sove, uden at det nødvendigvis behøver være en øre- og lungesønderrivende omgang.

Hvis du i øvrigt har prøvet alt det ovenstående, og din baby er over 4 måneder gammel, så er alt håb måske bare ude, og du må tage den hårde vej: lære baby/tumling at sove igennem ved at tage den tid, der skal til med en metode, du stædigt holder fast i, til den virker, fx ved en variant af op og ned metoden. Det gjorde vi, det kan du læse om her.

Op og ned metoden
Når alt ved og omkring baby er finjusteret, og han stadig ikke vil sove, er en udbredt metode “Op og ned metoden”, hvor du tager barnet op, når det græder, trøster det, og lægger det ned igen, når det holder op med at græde. Det kan være du skal gøre det 30 gange første nat, men så kan det være du kun skal gøre det 25 gange natten efter. Igen er filosofien, at barnet skal vide, at du er der, men samtidig også skal lære selv at falde i søvn.

Du kan selv justere denne metode alt efter dit barns og dit temperament. Jeg kunne ikke lide, at Krudtuglen græd, så jeg gik ikke ud af rummet, men slukkede alt lys og var mega kedelig. Blev der til han var faldet i søvn, men tog ham ikke op. Gav ham et knus mens han stadig var i sengen, og lagde ham så ned igen. 

Tilsyneladende tilfældige løsninger:

– Prøv at putte din BH ned til barnet (i en vaskepose med knude på, så baby ikke bliver kvalt i stropperne)

– Prøv at svøbe baby. Hvis baby er ved at blive stor, så prøv eventuelt at svøbe i et juniordynebetræk. Du kan se, hvordan man bedst svøber en baby her:

 – læg baby i en voksipose – det hjalp med vores lille niece, hvor alt andet ellers var gennemprøvet og -testet – også at svøbe hende.

– giv baby en slat vand eller kamillethe når han vågner om natten i stedet for bryst. Så du ikke bliver en menneskelig sut, som baby har brug for for at kunne falde i søvn.

– Sæt baby i lift under emhætten, eller download en hårtørrer-app.

Sidst, men ikke mindst, vil jeg lige vedkende mig, at jeg ikke er ekspert… så:

Er der noget jeg har glemt? Bidrag endelig i kommentarfeltet!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s